Wyciskarki do owoców cytrusowych
Ważnym elementem wyciskarki do cytrusów jest wielkość jej pojemnika na sok. Powinna wynosić co najmniej 500ml, by korzystanie z urządzenia było wygodne. Najmniejsze mają zaledwie 200ml pojemności, co bardzo utrudnia normalną pracę z nimi. Kolejnym krytycznym elementem jest substancja, z której wykonano dzbanek na sok. Najlepszym rozwiązaniem są elementy z bezpiecznych tworzyw sztucznych, które są lekkie i przezroczyste. Wytrzymalsze są elementy metalowe, ale ich cena jest niewspółmierna do korzyści w kwestii jakości. Mimo wszystko, wyciskarka metalowa może mieć sens, jeśli zależy nam na trwałości.
Moc i efektywność
Sokowirówki mają moc od 150W do 600W. Te najsłabsze radzą sobie z miękkimi owocami i pracują dość wolno. 150W to zdecydowanie za mało na pracę chociażby z marchwią i selerem. Wyciskarki cechują się mocą od 100W do 450W i podobnie jak w przypadku sokowirówek ich możliwości zależne są od mocy silnika. Trzeba też pamiętać, ze im większa moc, tym dokładniejsze wyciskanie owoców, więc warto zainwestować w droższe i silniejsze urządzenie nie tylko wtedy, kiedy regularnie będziemy pili soki z buraka i innych twardszych warzyw. Minimalna moc do wygodnej pracy z typowymi warzywami i owocami to 150W.
Wyciskarka do cytrusów
Wyciskarki do cytrusów, owoców bardzo miękkich, mogą mieć zdecydowanie mniejszą moc. Najsłabsze z nich mają jedynie 20W, topowe modele mają 85W. Warto jednak pamiętać, że mniejsza moc to zdecydowanie mniej hałasu.
Dodatkowe funkcje i akcesoria urządzeń do produkcji soku
Regulacja prędkości pracy pojawia siwe wszystkich dobrych sokowirówkach i w wielu wyciskarkach do cytrusów. Im wyższe obroty, tym szybsza praca i gorszej jakości sok, ale też skuteczniejsza praca z twardym surowcem. Regulacja gęstości soku w sokowirówkach i wyciskarkach do cytrusów pozwala sterować klarownością soku.
Automatyczne odprowadzanie pulpy pomaga w niektórych wyciskarkach i sokowirówkach utrzymać urządzenie w zadowalającej czystości w czasie pracy, dzięki czemu nie trzeba jej przerywać i ręcznie czyścić urządzenia. Blokada kapania istnieje w urządzeniach wyposażonych w lejek. Dzięki niej można zablokować wypływ soku w wewnętrznym zbiorniku i na przykład dodać do niego miodu, po czym kontynuować wyciskanie. Chroni także naturalnie przed kapaniem na blat.