Kolagen 101 - wszystko, co musisz wiedzieć

11 czerwca 2022

Jesteś ciekaw kolagenu? Do tej pory z pewnością widziałeś, jak ten warty uwagi trend trafia na półki w dziale kosmetycznym, dziale suplementów, a teraz także w dziale spożywczym. A więc, czy kolagen jest fontanną młodości czy jadalnym oszustwem? Przeanalizujmy to w dzisiejszym wpisie.

Oczekuje się, że w tym roku amerykańscy konsumenci wydadzą 122 miliony dolarów na produkty kolagenowe. Jest to wzrost o 30% w porównaniu z rokiem ubiegłym. W miarę jak kolagen zyskuje na świadomości i popularności, pojawia się wiele pytań dotyczących tego, czym jest, jak dobrze działa i jakie są obawy dotyczące jego bezpieczeństwa.

Co to jest kolagen?

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym występującym w organizmie człowieka. Jest podstawą naszych kości, chrząstek skóry, naczyń krwionośnych, więzadeł włosów i wielu innych. Jeśli chodzi o nasze stawy i ścięgna, najprościej mówiąc jest to "klej", który pomaga utrzymać ciało razem.

Nasza zdolność do samodzielnej produkcji kolagenu zmniejsza się około 20-25 roku życia, dlatego musimy uzupełniać naszą dietę, aby utrzymać produkcję kolagenu. System nowoczesnego przetwarzania żywności, w którym odrzucane są te części zwierząt, w których znajduje się kolagen - tkanka łączna i kości - sprawia, że trudno jest obecnie uzyskać wystarczającą ilość kolagenu z naszego pożywienia.

Jednym ze sposobów upewnienia się, że spożywasz wystarczającą ilość kolagenu, jest przyjmowaniesuplementu kolagenowego . W ciągu ostatnich kilku lat przeprowadzono imponujące badania, które wykazały, że przyjmowanie kolagenu może rzeczywiście wpłynąć na wygląd skóry.

JEDNO Z NAJNOWSZYCHBADAŃ wykazało, że kobiety, które przyjmowały 1 gram dziennie suplementu kolagenu pochodzącego z kurczaka przez 12 tygodni, miały:

  • 76% mniejszą suchość skóry
  • 12% mniej widocznych zmarszczek
  • Zwiększony przepływ krwi w skórze
  • 6% wyższą zawartość kolagenu.

Czy kolagen to coś więcej niż tylko środek poprawiający urodę?

Szukasz pomocy na problemy trawienne? Włosy i paznokcie nie rosną? Nie czujesz się tak energiczny jak zwykle? Kolagen może być tym, czego brakuje w Twojej diecie. Istnieje wiele korzyści płynących z przyjmowania kolagenu, oprócz zapobiegania lub odwracania oznak starzenia się.

Najważniejsze korzyści z kolagenu:

  1. Wzmacnia włosy i paznokcie
  2. Poprawia trawienie
  3. Zmniejsza ból i zwyrodnienie stawów
  4. Wspomaga spokojny sen
  5. Pomaga leczyć nieszczelne jelita
  6. Wzmacnia metabolizm
  7. Poprawia zdrowie wątroby i układu sercowo-naczyniowego

Rodzaje i źródła kolagenu

Chociaż istnieje wiele różnych odmian kolagenu (28 znanych do tej pory), większość z nich zalicza się do trzech różnych kategorii: typ I, typ II i typ III. Wszystkie te trzy typy współpracują ze sobą, aby wzmocnić tkanki łączne w naszym organizmie, ale istnieją pewne cechy charakterystyczne każdego z nich, które czynią je wyjątkowymi.

Typ I, który jest najbardziej bogaty w kolagenmorski (ryby) , ma następujące zalety:

  • Jest wysoka biodostępność
  • Wzmacnia wytrzymałość kości
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Spowalnia lub odwraca proces starzenia się
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Działanie antybakteryjne

Kolagenbydlęcy (krowa lub wołowina) , typ II i III,ma następujące zalety:

  • Lepszy sen
  • Zdrowsze jelita
  • Pomaga w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów
  • Korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie
  • Doskonałe źródło białka przed lub po treningu

CKOLAGEN Z KURCZAKA jest kolagenem Type II kolagen, który specjalizuje się w:

  • Zmniejsza ból stawów, przynosząc ulgę w chorobie zwyrodnieniowej stawów
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Korzystnie wpływa na skórę i poprawia zdrowie układu pokarmowego
  • Zwiększa wydajność sportową

Jak przyjmować suplementy kolagenowe

Istnieje wiele sposobów na wprowadzenie kolagenu do swojej codziennej rutyny. To tylko kwestia wybrania tego, co działa najlepiej dla Ciebie i trzymania się tego! Kluczem jest regularność.

Najlepsze sposoby na spożywanie większej ilości kolagenu:

  • Robienie lub picie prawdziwego bulionu kostnego.
  • Używanie białka w proszku z bulionu kostnego w przepisach kulinarnych. Możesz spożywać rosół kostny sam lub używać go w różnego rodzaju słodkich i pikantnych przepisach, w zależności od rodzaju produktu.
  • Przyjmowanie suplementów kolagenowych. Suplementy kolagenowe można znaleźć zazwyczaj w postaci hydrolizowanego kolagenu, który pomaga tworzyć nowy kolagen. Kiedy hydrolizujesz kolagen, peptydy kolagenowe stają się biodostępne.
    • Dodaj go do porannej kawy, herbaty lub smoothie! Uwielbiamy mieszać go z surowym kakao w proszku, aby zwiększyć dawkę antyoksydantów i magnezu. Pomyśl: POWERHOUSE MOCHA !
  • I na koniec, spożywanie dobrze dobranej diety, która pomaga zwiększyć wchłanianie peptydów kolagenowych, które spożywasz.

Końcowe myśli i wskazówki dotyczące kolagenu

Aby kolagen mógł zostać aktywowany w organizmie, zawsze chcesz przyjmować suplementy ze źródłem aminokwasów i witaminy C, jeśli to możliwe, lub upewnij się, że Twój suplement zawiera już te aktywujące składniki odżywcze, aby zapewnić wchłanianie.

Wiele kremów i proszków ma za zadanie ożywić skórę poprzez dodanie kolagenu, jednak cząsteczki zawarte w tych produktach są zazwyczaj zbyt duże, aby skóra mogła je wchłonąć. Dzięki bulionom kostnym i suplementom poprawisz stan swojego organizmu od wewnątrz.

Wreszcie, niektóre pokarmy - szczególnie te bogate w aminokwasy - wspierają wzrost kolagenu bardziej niż inne. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, drób, ryby i mleko, mogą znacząco wspomóc tworzenie kolagenu.

I na koniec, co jeśli jestem weganinem?

Nie da się obejść faktu, że kolagen może być pozyskiwany wyłącznie ze zwierząt, jednak jest pewna opcja dla wegan. Oto krzemionka.

Pytasz więc, jaka jest różnica? Kolagen zapewnia łatwo dostępną bazę dla natychmiastowego "uzupełnienia" kolagenu, podczas gdy krzemionka pomaga w "tworzeniu lub produkcji" kolagenu, więc na zauważalne efekty trzeba poczekać nieco dłużej.

Krzemionka

Twoje ciało zawiera około 7g krzemionki, skoncentrowanej głównie w skórze, kościach, włosach, ścięgnach i naczyniach krwionośnych. Kiedy jesteś młody, masz naturalnie wyższy poziom kolagenu i krzemionki, co znajduje odzwierciedlenie w jędrnej, pozbawionej zmarszczek skórze i elastycznych, niebolesnych stawach. Krzemionka jest niezbędna do produkcjikolagenu .

Krzemionka ze skrzypu jest prawdopodobnie najbardziej znanym źródłem krzemionki (około 5-8% krzemionki), ale naszym ulubionym jest krzemionka z bambusa (około 70 biodostępnej krzemionki).

Istnieją dietetyczne źródła krzemionki, ale nie dają one zbyt wiele i nie polegałbym na nich, jeśli chodzi o kości, skórę, włosy i paznokcie. Potrzebujesz co najmniej 10-25 mg krzemionki dziennie tylko po to, by zapobiec niedoborom, a nawet więcej (30-40 mg) , by odczuć widoczną różnicę.

Większość źródeł żywności nie jest w stanie nawet zbliżyć się do tej wartości. Dzieje się tak dlatego, że wchłanianie z tych źródeł jest bardzo ograniczone ze względu na nierozpuszczalną postać błonnika i sposób, w jaki jest on z nim związany.

Na przykład banany zawierają znaczną ilość krzemionki, ale mniej niż 2% z niej jest faktycznie wchłaniane. W rzeczywistości zjedzenie nawet 50 bananów dostarcza tylko około 8 mg wchłoniętej krzemionki.

Krzemionka pomaga organizmowi budować szkielet kolagenowy zdrowych kości, i pomaga wapniowi gromadzić się na tym szkielecie. W rzeczywistości, ta sama wyspecjalizowana krzemionka, która jest tak potężna dla urody, zwiększa również wchłanianie wapnia do kości o 50%!

Jak zawsze, prosimy o podzielenie się swoimi przemyśleniami i komentarzami, ponieważ uwielbiamy słuchać od naszej społeczności!

Autor

Ewelina Mączyńska

Redakcja eeeby.pl

To może Cię zainteresować