Po co pijemy soki z wyciskarki?

17 listopada 2016

Szklanka soku

Osoby, które do śniadania wypijają szklankę świeżo wyciśniętego soku z owoców cytrusowych, zwykle dość szybko dostrzegają, że jest to decyzja pociągająca za sobą szereg niemożliwych do przecenienia korzyści. Nie może być jednak inaczej, a naukowcy wcale nie są zaskoczeni, że tak wiele osób wiąże ten zdrowy nawyk z brakiem zachorowania na grypę, silne przeziębienie lub anginę. Nie dziwi więc i to, że coraz częściej możemy usłyszeć, że odpowiedź na pytanie o to, czy warto wyciskać soki, jest twierdząca.

Sok z wyciskarki

Gdy serwujemy świeżo wyciśnięte soki powstające zarówno z wykorzystaniem owoców, jak i warzyw, zwykle zachwycamy się przede wszystkim tym, że są one nie tylko smaczne, ale również sycące. Okazuje się jednak, że ich picie może być uznane również za prostą, a jednocześnie wyjątkowo skuteczną receptą na zdrowe odżywianie oraz naprawdę dobre samopoczucie. Nasz organizm zyskuje też substancje odżywcze, a my nie tylko wzmacniamy jego odporność, ale i rozwiązujemy ewentualne problemy z trawieniem. Inne pytanie dotyczące soków z wyciskarek, z którym mamy do czynienia relatywnie często, dotyczy tego, z czego właściwie mamy wyciskać sok. Okazuje się, że praktycznie każdy produkt jest w tym kontekście wartościowy.

Regeneracja zdrowia

Warzywa i owoce

Rano wiele osób pije soki z cytrusów, popularne są jednak również soki owocowo-warzywne, w skład których wchodzi między innymi: seler, jabłka, marchewka oraz pietruszka. Mieszanie poszczególnych składników wydaje się przy tym uzasadnione, nie można bowiem zapominać o tym, że każdy owoc oraz warzywo charakteryzuje się tym, że dostarcza nam innych witamin oraz substancji odżywczych. Tak naprawdę, nasze zadanie ogranicza się do wyboru tych rozwiązań, które mają najprzyjemniejszy smak, pijąc jakikolwiek smak możemy bowiem liczyć na to, że wyeliminujemy niedobory potasu oraz udzielimy wsparcia naszemu organizmowi podczas walki z wolnymi rodnikami.

Gdybyśmy mieli wskazać warzywo, które można uznać za najbardziej wartościowe, z pewnością na miano to zasłużyłaby marchewka. Jej najważniejszym składnikiem jest beta-karoten, który jest zmieniany przez nasz organizm na witaminę A. Ta wspomaga wiele procesów, ma przy tym korzystny wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale również na wzrok i trawienie.

Autor

Paweł Wicher

Redakcja eeeby.pl

To może Cię zainteresować