Zdrowie w soku ukryte

8 maja 2017

Owoce i warzywa to przysłowiowa bomba witaminowa – wie o tym praktycznie każdy. Takie same właściwości posiadają świeżo wyciskane soki owocowe, które można traktować jak zdrowy zamiennik. Soki owocowe i warzywne dostarczają optymalną ilość witamin i minerałów, odżywiają komórki i usuwają szkodliwe dla organizmu toksyny.

Sok jako zamiennik owoców i warzyw

Świeżo wyciśnięte soki można traktować jako zamiennik świeżych warzyw i owoców, nie ma też ograniczeń w zakresie spożywania tego typu produktów. Co ważniejsze, po soki mogą sięgać osoby w każdym wieku.

Jedyną różnicą jest ilość błonnika – w sokach jest go nieco mniej, dlatego też w przypadku osób cierpiących na stany zapalne jelita czy chorobę wrzodową lepszym rozwiązaniem są świeże owoce i warzywa.

Ilość minerałów i witamin jest taka sama w sokach, owocach i warzywach jest taka sama, natomiast zawartość antyoksydantów w sokach zależy przede wszystkim od sposobu uzyskiwania soku.

Optymalne wyciskanie soku

Większość osób wyciska sok za pomocą standardowej sokowirówki. Jest to urządzenie elektryczne, dlatego też wyciskanie soku przebiega sprawnie i szybko. Należy jednak pamiętać, że podczas wirowania wytwarzana jest bardzo wysoka temperatura, czego efektem może być utlenienie antyoksydantów i enzymów, a docelowo zmniejszenie wartości soku.

Korzystniejszym rozwiązaniem są wyciskarki wolnoobrotowe lub manualne – podczas wyciskania soku zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze. Warto jednak podkreślić, że wyciskarki ręczne wymagają więcej pracy i odznaczają się niższą wydajnością.

Soki świeżo wyciskane

Na czym polega sokoterapia?

Wbrew pozorom, sokoterapia to nie tylko spożywanie soków, ale także ich prawidłowe przygotowanie. Pełnowartościowy sok powinien być wyciśnięty bezpośrednio przed spożyciem, z warzyw lub owoców pochodzących z ekologicznych upraw, czyli hodowanych bez użycia sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin.

Soki należy wyciskać za pomocą wyciskarek wolnoobrotowych lub ręcznych, czyli urządzeń, które nie powodują utlenienia enzymów i antyoksydantów.

Dzienna porcja soku

Sok może pić każdy, bez względu na wiek. Wskazane jest codzienne spożywanie pięciu porcji świeżego soku lub owoców i warzyw – produkty można traktować zamiennie. Jedna porcja to szklanka świeżo wyciśniętego soku, który najlepiej wypić około 20-30 minut przed posiłkiem.

Spożywanie soków w dużych ilościach może spowodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego, dotyczy to przede wszystkim soków zielonych. Warto jednak pamiętać, że dolegliwości te nie są groźne dla organizmu, wprost przeciwnie, świadczą o tym, że organizm jest oczyszczany z toksyn. Problemy mogą występować w ciągu kilku pierwszych dni sokoterapii.

Pożądane soki

Świeżo wyciskane soki są w krótkim czasie trawione przez organizm, dlatego też nie obciążają układu pokarmowego, a co ważniejsze, dostarczają wiele cennych wartości odżywczych, odkwaszają organizm, regulują przemiany biochemiczne, dodają energii, a nawet pełnią funkcję naturalnych antybiotyków.

Autor

Ewelina Mączyńska

Redakcja eeeby.pl

To może Cię zainteresować