Zdrowie w soku ukryte
Owoce i warzywa to przysłowiowa bomba witaminowa – wie o tym praktycznie każdy. Takie same właściwości posiadają świeżo wyciskane soki owocowe, które można traktować jak zdrowy zamiennik. Soki owocowe i warzywne dostarczają optymalną ilość witamin i minerałów, odżywiają komórki i usuwają szkodliwe dla organizmu toksyny.
Sok jako zamiennik owoców i warzyw
Świeżo wyciśnięte soki można traktować jako zamiennik świeżych warzyw i owoców, nie ma też ograniczeń w zakresie spożywania tego typu produktów. Co ważniejsze, po soki mogą sięgać osoby w każdym wieku.
Jedyną różnicą jest ilość błonnika – w sokach jest go nieco mniej, dlatego też w przypadku osób cierpiących na stany zapalne jelita czy chorobę wrzodową lepszym rozwiązaniem są świeże owoce i warzywa.
Ilość minerałów i witamin jest taka sama w sokach, owocach i warzywach jest taka sama, natomiast zawartość antyoksydantów w sokach zależy przede wszystkim od sposobu uzyskiwania soku.
Optymalne wyciskanie soku
Większość osób wyciska sok za pomocą standardowej sokowirówki. Jest to urządzenie elektryczne, dlatego też wyciskanie soku przebiega sprawnie i szybko. Należy jednak pamiętać, że podczas wirowania wytwarzana jest bardzo wysoka temperatura, czego efektem może być utlenienie antyoksydantów i enzymów, a docelowo zmniejszenie wartości soku.
Korzystniejszym rozwiązaniem są wyciskarki wolnoobrotowe lub manualne – podczas wyciskania soku zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze. Warto jednak podkreślić, że wyciskarki ręczne wymagają więcej pracy i odznaczają się niższą wydajnością.
Na czym polega sokoterapia?
Wbrew pozorom, sokoterapia to nie tylko spożywanie soków, ale także ich prawidłowe przygotowanie. Pełnowartościowy sok powinien być wyciśnięty bezpośrednio przed spożyciem, z warzyw lub owoców pochodzących z ekologicznych upraw, czyli hodowanych bez użycia sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin.
Soki należy wyciskać za pomocą wyciskarek wolnoobrotowych lub ręcznych, czyli urządzeń, które nie powodują utlenienia enzymów i antyoksydantów.
Dzienna porcja soku
Sok może pić każdy, bez względu na wiek. Wskazane jest codzienne spożywanie pięciu porcji świeżego soku lub owoców i warzyw – produkty można traktować zamiennie. Jedna porcja to szklanka świeżo wyciśniętego soku, który najlepiej wypić około 20-30 minut przed posiłkiem.
Spożywanie soków w dużych ilościach może spowodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego, dotyczy to przede wszystkim soków zielonych. Warto jednak pamiętać, że dolegliwości te nie są groźne dla organizmu, wprost przeciwnie, świadczą o tym, że organizm jest oczyszczany z toksyn. Problemy mogą występować w ciągu kilku pierwszych dni sokoterapii.
Pożądane soki
Świeżo wyciskane soki są w krótkim czasie trawione przez organizm, dlatego też nie obciążają układu pokarmowego, a co ważniejsze, dostarczają wiele cennych wartości odżywczych, odkwaszają organizm, regulują przemiany biochemiczne, dodają energii, a nawet pełnią funkcję naturalnych antybiotyków.