C-A-R-B-S: Rozłóżmy to na czynniki pierwsze

1 czerwca 2022

Odczuwam prawdziwą potrzebę powrotu na chwilę do podstaw. Omawianie najnowszych trendów w zdrowym trybie życia jest z pewnością ważne, ale czasami muszę zrobić krok w tył, aby podkreślić pewne podstawy. Porozmawiajmy więc o węglowodanach. Porozmawiajmy też o węglowodanach bezglutenowych (bo tak, to wciąż są węglowodany).

Co to są węglowodany?

Węglowodany to ważny składnik odżywczy występujący w wielu różnych rodzajach żywności. Większość z nas kojarzy węglowodany z chlebem i makaronem, ale można je znaleźć także w:

  • produktach mlecznych
  • Owocach
  • Warzywa
  • Zboża
  • Orzechy
  • Rośliny strączkowe
  • Nasiona
  • Żywność zawierająca cukier i słodycze

Węglowodany składają się z trzech składników: cukier, skrobia i błonnik. Cukier to węglowodany proste, natomiast błonnik i skrobia to węglowodany złożone. Za chwilę zajmiemy się porównaniem węglowodanów prostych i złożonych.

Głównym celem węglowodanów w diecie jest dostarczanie energii. Większość węglowodanów ulega rozkładowi lub przekształceniu w glukozę (lub cukier), która może być wykorzystana jako energia. Węglowodany mogą też zostać przekształcone w tłuszcz (energia zmagazynowana) do późniejszego wykorzystania. Jednak węglowodany należy spożywać z umiarem, aby nie dopuścić do przepracowania trzustki. Zbyt wiele węglowodanów = gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi = trzustka pracująca ponad siły, by wyprodukować wystarczającą ilość insuliny, która utrzyma organizm w ryzach.

Węglowodany proste vs. Węglowodany złożone

Węglowodanyproste to cukry. Cukier rafinowany jest w zasadzie wszędzie, jeśli chodzi o żywność przetworzoną. Staraj się unikać lub ograniczać niektóre z najczęstszych źródeł węglowodanów prostych i szukaj alternatywnych rozwiązań, aby zaspokoić swoje pragnienie na słodycze. Ważne jest, aby uważnie czytać etykiety i być świadomym swojego codziennego spożycia cukru. To właśnie tutaj wybór diety opartej głównie na pełnowartościowej żywności odgrywa kluczową rolę dla twojego zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Węglowodany proste, których należy unikać:

1. Soda

Wybieraj wodę gazowaną lub wodę niegazowaną.

2. Paczkowane smakołyki lub ciasteczka
Zaspokój swój apetyt na słodycze kawałkiem owocu, smoothie lub spróbuj zrobić własne ciasteczka lub kęsy energetyczne.

3. Soki owocowe
Unikaj soków pasteryzowanych lub soków z koncentratu i wybieraj soki świeżo wyciskane.

4.Płatkiśniadaniowe
Płatki śniadaniowe są zwykle pełne węglowodanów prostych.

Węglowodany złożone zawierają więcej składników odżywczych niż węglowodany proste, ponieważ są bogatsze w błonnik i wolniej się trawią. Dzięki temu są też bardziej sycące. Węglowodany bezglutenowe mają jeszcze większą zawartość składników odżywczych. Węglowodany złożone są ważne dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ pomagają kontrolować skoki cukru we krwi po posiłku.

Błonnik iskrobia to dwa rodzaje węglowodanów złożonych. Błonnik jest szczególnie ważny, ponieważ wspomaga regularność pracy jelit i pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Do głównych źródeł błonnika pokarmowego należą:

  • owoce
  • warzywa
  • orzechy
  • fasola
  • pełne ziarna zbóż.

Skrobia występuje również w niektórych produktach spożywczych, podobnie jak błonnik. Różnica polega na tym, że niektóre pokarmy są uważane za bardziej skrobiowe niż włókniste, np. ziemniaki. Inne pokarmy o wysokiej zawartości skrobi to: (dlatego należy spożywać je z umiarem)

  • chleb pełnoziarnisty
  • płatki zbożowe
  • kukurydza
  • owies
  • groch
  • ryż

Węglowodany złożone, które powinieneś włączyć do swojej diety:

1. Ziarna
Ziarna są dobrym źródłem błonnika, a także potasu, magnezu i selenu. Wybieraj mniej przetworzone ziarna i rozważ raczej wybór produktów bezglutenowych niż pszenicy, która może siać spustoszenie w organizmie(kliknij tutaj , aby dowiedzieć się więcej). Dobrą opcją są ziarna bezglutenowe, takie jak owies, brązowy ryż, komosa ryżowa (technicznie rzecz biorąc, jest to ziarno), gryka, amarantus.

2. Bogate w błonnik świeże owoce
Świe
że owoce, takie jak jabłka, jagody i banany, to świetny wybór.

3. Warzywa bogate w błonnik
Jedz więcej warzyw, w tym brokuły, ciemną zieleninę liściastą i marchew.

4. Fasola
Oprócz błonnika,fasolajest dobrym źródłem folianów, żelaza i potasu.

Wybór odpowiednich węglowodanów może wymagać czasu i praktyki, podobnie jak znalezienie właściwej równowagi. Dzięki odrobinie badań i uważnemu przyglądaniu się etykietom żywieniowym można zacząć dokonywać zdrowszych wyborów, które dodadzą energii organizmowi i uchronią go przed długotrwałymi komplikacjami.

I tak, dieta ketogeniczna (dieta o niskiej zawartości węglowodanów) jest obecnie również dość popularna. Keto z pewnością nie jest dla każdego, dlatego warto przeprowadzić badania, aby sprawdzić, czy jest ona odpowiednia dla Ciebie. Kliknij na wyróżnienie, aby dowiedzieć się więcej z naszego postu o Keto.

Keto Smoothies

Czy wiesz, że Blendtopia ma wstępnie porcjowane, organiczne keto smoothies? TAK! Nie, to nie jest zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, widzieliśmy zapotrzebowanie na low-carb, low-sugar smoothies i zdecydowaliśmy, że nie możemy czekać! Wprowadziliśmy 3 NOWE superfood keto smoothies , które są gotowe do miksowania i popijania w około 30 minut!

Nasza nowa linia keto smoothie ma kilka poważnych zalet, sprawdź je:

  • Low-carb
  • Niska zawartość cukru
  • Certyfikat Keto
  • Wegańskie
  • Organiczne
  • Nie-GMO
  • Bezglutenowe
  • Bez nabiału

Nasze nowe mieszanki smoothie dostępne są w trzech różnych smakach, którym nie sposób się oprzeć:

  • Keto Berry: Smakuje jak jagodowa lemoniada!
  • Keto Green: Smakuje jak woda kokosowo-ogórkowa doprawiona imbirem i cytryną.
  • Keto Chocolate Chai: Smakuje jak czekoladowa chai latte twoich marzeń!

Mamy nadzieję, że ten wpis okazał się pomocny! Cieszymy się z wszelkich opinii i komentarzy.

Zdrowe błogosławieństwa,

Autor

Ewelina Mączyńska

Redakcja eeeby.pl

To może Cię zainteresować